Mladi kreativci dobili nagradu HEP-a za punionice električnih vozila.

Dizajner Neven Kovačić iz dizajnerskog studija REdesign i arhitekt Vedran Jukić iz studija SODA arhitekti, pobijedili su na natječaju HEP Opskrbe za izradu idejnog rješenja ELEN stanice za brzo punjenje električnih vozila i dobili nagradu u iznosu od 50.000 kn.

HEP uskoro planira postaviti prvu stanicu za punjenje električnih automobila u Zagrebu na parkiralištu ispred upravne zgrade HEP-a te kasnije još jednu ispred Gradskog poglavarstva Grada Zagreba. To bi trebao biti početak izgradnje infrastrukture za punjenje električnih vozila u Hrvatskoj, čime bi se priključili na europsku energetsku autocestu.

 

 

 

Funkcionalnost i estetika kao zahtjevi

HEP je u natječaju tražio funkcionalne i estetski privlačne stanice. U najvećoj mjeri to su im osigurali Kovačić i Jukić sa suradnicima Darijom Hrastovićem iz Hrastović inženjeringa, Sanjom Kovačić iz Redesigna te Matom Rimcem iz Rimac automobila. U raspisivanju natječaja je uz HEP sudjelovao i Grad Zagreb te Hrvatsko dizajnersko društvo koje je u opisu prvonagrađenog rada navelo kako su Jukić i Kovačić u cijelosti zadovoljili konceptualnu, tehnološku i ergonomsku razinu s naglaskom na kreativnost, inovativnost, oblikovnost i estetiku, kao i tehničku razradu rješenja.

 

Domaći resursi

“Ideja ovog projekta je da se za njegov razvoj i izvedbu koriste domaći resursi, što mu daje kvalitetu u pogledu njegove društvene odgovornosti i održivosti. Upotreba materijala i tehnologija izvedbe usklađeni su sa suvremenim dostignućima, dok se pritom nastavljaju na vrijedno naslijeđe hrvatske arhitekture”, objasnio je koautor pobjedničkog rješenja arhitekt Vedran Jukić. Kao glavne karakteristike njihovog rada ocjenjivački sud navodi zanimljivost zaokretanja solarnih panela za suncem čime konstrukcija, kako spominju, postaje živa.

 

Izvor: Poslovni.hr

, , , ,

Menu