Robotska letjelica – zaštitar iz Japana

Jedna japanska zaštitarska tvrtka planira iznajmljivati male letjelice koje bi automatski uzletjele prilikom aktiviranja alarma. Na taj način bi se omogućilo snimanje i vizualno pokrivanje samog mjesta razbojstva ili pljačke u realnom vremenu. Letjelice koje u osnovi sliče malom helikopteru su opremljene nadzornim kamerama koje mogu uživo slati video materijale s mjesta događaja.

Leteći robot može uzletjeti ako naš sigurnosni alarmni sustav detektira neautorizirani ulaz. To će nam omogućiti da brzo provjerimo što se zapravo zbiva na licu mjesta“, rekla je Asuka Saito, glasnogovornica tvrtke Secom.

Letjelica ima 4 rotora i bazirana je na modelu njemačke tvrtke Ascending Technologies te opremljena softwareom tvrtke Secom, kamerom i drugim uređajima. Veličina letjelice je oko 60 cm uz težinu oko 1.6 kg. Letjelica će omogućiti i nadziranje tvornica na mjestima koja nisu pokrivena standardnim sigurnosnim kamerama.

Tvrtke u Japanu će biti u mogućnosti iznajmiti ovu letjelicu kao dio Secam sigurnosnog online sustava za 58 USD mjesečno. Vrijeme izlaska ove usluge u Japanu planirano je za travanj 2014. godine a tvtrtka planira uslugu ponuditi i na drugim tržištima.

Mogu li i hrvatske tvrtke u ovom zanimljivom segmentu ponuditi inovativne proizvode i usluge?

Izvor: AFP

, , , ,

Menu