Zaštitite svoj žig! Nakon ulaza u EU za neke će biti kasno

Svi koje koriste slične ili istovjetne nazive u poslovanju kao i tvrtke u EU mogli bi uskoro postati meta sudskih tužbi stranih tvrtki. Nakon ulaska Hrvatske u EU, učinci svih registriranih žigova na području EU automatski će se proširiti i na područje Republike Hrvatske.

Svi oni koji nemaju zaštićen žig, a koriste nazive u poslovanju za proizvode i usluge slične ili istovjetne nazivima koji se koriste u EU, savjetuju se da zaštite takve nazive kao žig u RH pri Državnom zavodu za Intelektualno vlasništvo. Naime,  zaštićeni Žigovi Zajednice (ili Community Trade Mark, skraćeno CTM) vrijede u svim državama članicama Europske unije kao cjelini.

Nakon prijama Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, učinci svih registriranih žigova Zajednice automatski će se proširiti na područje Republike Hrvatske. Ako zaštite žig u RH umanjujete rizik od sudskih tužbi. Troškove zaštite možete vidjeti na stranicama Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo. Moguće je i provjeriti je li žig zaštićen u EU putem besplatnih internet servisa.

Za početak, ali nedovoljno za ispravnu odluku,  možete upisati u internet tražilicu riječ koja Vas zanima i vidjeti koristi li je već netko u svom poslovanju.

n.

, , ,

Menu